Tuesday, April 10, 2012

Hur sopsorterar jag?


Det är enklare än man tror! Även om det kan tyckas mycket att hålla reda på. Våra sopor kan delas in i tre större kategorier:

- Farligt avfall

- Förpackningar och tidningar

- Annat

Det är viktigt att man sorterar rätt. Har man inte tid att sortera alla sin sopor är det viktigaste att man sorterar de farliga avfallen eftersom de kan skada naturen.


FARLIGT AVFALL



- Elavfall, det kan vara tv-apparater, datorer, radio som är trasiga eller som man inte vill ha kvar.

- Kemikalier, som hårfärgningsmedel, starka rengörningsmedel och medel man använder för att ta bort ogräs. Det är bra att lämna medlet i sin orginalförpackning, annars måste man skriva på den nya förpackningen vad den innehåller.

- Mediciner, som kanske blivit för gamla eller man inte behöver längre kan lämnas både på återvinningscentralen och apoteket.


FÖRPACKNINGAR OCH TIDNINGAR

- Glas, till exempel glasflaskor och glasburkar.

- Metallförpackningar, det kan vara konservburkar och aluminiumfolie. 

- Pappersförpackningar, som mjölkpaket, toarullar och äggkartonger.

- Plastförpackningar kan vara läskflaskor, bärkassar och dunkar.

- Tidningar och trycksaker


ÖVRIGA SOPOR

- Kläder och skor som inte är trasigt kan man skänka till fattiga i andra länder. 

- Möbler och metallskrot

- Bilar och bildelar


Mat och trädgårdsavfall (löv, grenar) kan man lägga i en kompost. I komposten finns det maskar som gör om avfallet till jord igen, som man sedan använder! Man kan ha en kompost hemma, men då måste man först kontakta sin kommun för mer information och tillstånd. Det finns även komposter på en del sopstationer. Har man inte tillgång till nån kompost eller helt enkelt inte tid kan man slänga det i soppåsen. I soppåsen slänger man också annat brännbart avfall, exempelvis blöjor, kuvert och hushållspapper. Det är den påsen som ni slänger i er soptunna!

Det kan kännas som det är mycket att hålla reda på, men det är lätt när man väl kommer igång. Saker under "övriga sopor" och "farligt avfall" sorterar man i regel inte lika ofta, så det behöver man inte tänka lika ofta på. Ni kan ju alltid sätta upp en kom ihåg lapp för att minnas vilka saker som inte ska ner i soppåsen. Enklast är om ni helt enkelt har den vanliga soppåsen och en påse till under vasken, som ni kan lägga allt som ska till stationen i.

Här kan du läsa vidare på bloggen om varför vi sorterar våra sopor!






No comments:

Post a Comment