Tuesday, April 10, 2012

Varför ska jag sopsortera?

Som sagt, så är det viktigt att sopsortera för att farliga ämnen ska tas hand om på ett bra sätt och för att de ska kunna återanvändas. Det är bra för både naturen, djuren och oss människor att sopsortera. Dessutom finns det faktiskt en lag som säger att vi ska sopsortera.

Farliga ämnen kan göra så att man blir sjuk, de kan skada miljön, vara brandfarliga eller frätande. Om man slänger det i soppåsen finns det stor risk att det sprids ut i miljön, eftersom de vanliga förbränningsmetoderna inte lyckas rena alla farliga ämnen. Det är till och med så att man måste sortera varje farligt ämne enskilt för att ta hand om det.

Glas och metall kan återvinnas hur många gånger som helst! Plastförpackningar kan också bli nya plastsaker, men inte hur många gånger som helst. Papper och kartong tillverkas av träd, så det gör att vi inte behöver hugga ner lika många träd. När gammalt blir nytt sparar man på både naturen och miljön.

Till och med det du slänger i soptunnan används, när det förbränns blir det el!

Enligt lagen ska varje familj sortera papper och tidningar, olika slags förpackningar, batterier och grovsopor (typ möbler och verktyg). Sen måste man också lämna detta på återvinningsstationen eller andra insamlingar.

Varje människa i Sverige sopsorterar i snitt 457kg om året (statistik från 2011), det är nästan ett halvt ton! Vi i Sverige är ett av de bästa länderna i EU på att återvinna!

Här kan ni läsa vidare om hur man ska sortera soporna!


No comments:

Post a Comment